L’AMOR I PATRONS EMOCIONALS

Quan trobem una persona que ens agradi, serà bo que mirem una mica com és la seva forma d'estimar per veure si és compatible amb la nostra. Perquè l'amor no depèn, només, d'una "misteriosa màgia encisadora", sinó també de l'estil emocional que tenen cadascun dels membres de la parella i de la seva combinació.

Aquest patró, o estil emocional, s'adquireix a través de les experiències afectives viscudes a la infància i adolescència, i marcarà el nostre grau d'expressivitat emocional, la capacitat de gaudir de la intimitat o la disposició al compromís sentimental, entre altres coses. De tots aquests aspectes dependrà la naturalesa de la relació amorosa que siguem capaços/ces de construir i el grau de satisfacció o benestar que ens pugui aportar.

La forma en què de petits/es i adolescents ens hem sentit tractat o tractades, ates o ateses, estimat o estimades pels progenitors o cuidadors definirà el nostre patró emocional intern, combinat amb el temperament biològic; I la naturalesa final d'aquest patró podrà ser de seguretat i confiança en l'entorn i en si mateix, o d'inseguretat, temor i ansietat, o de caos, desenvolupant, llavors, un trastorn del vincle.

La persona que té un patró de vincle segur oferirà un tracte relacional saludable i equilibrat, en el marc d'una parella. En canvi la que tingui un patró insegur mostrarà dèficits o disfuncions en l'intercanvi afectiu.

Aquest tipus d'alteracions seran de temor a la vinculació amorosa, en el cas del tipus "evitatius", de demanda constant d'afecte, en el cas de “l'ansiós preocupat", o d'una barreja de tots dos, en el cas del tipus "desorganitzat".

Una persona de patró segur en relació amb una persona de patró insegur podrà anar trampejant les frustracions o dificultats que tingui en la relació, i les suportarà- potser-gràcies a la seva autonomia emocional; però una persona amb patró insegur li serà difícil la relació sentimental amb una personal de patró també insegur; si un perfil insegur evitatiu - amb una expressivitat afectiva mínima-, es troba amb una persona de perfil insegur ansiós preocupat -que necessita aquesta comunicació més que altres persones- la relació resultarà difícil i molt probablement insostenible. Dues persones de patró evitatiu potser no mantindran la relació i dues d'estil ansiós/preocupat tindran una vida afectiva agitada i es mouran entre la fusió emocional i els retrets. Per altra banda, dues persones de vincle segur tenen més probabilitat de tenir una llarga i bona vida de parella.

Saber una mica d'aquests mecanismes pot ajudar a entendre les dificultats que sorgeixen en algunes parelles i deixar d'atribuir-ho únicament al factor "enamorament". La naturalesa del patró de vincle afectiu es pot canviar i millorar, en processos psicoterapèutics i pot ajudar a millorar relacions de parella i relacions amb els propis fills/lles, fet que serà una molt bona inversió en la seva vida i el seu futur.

Però també contribueix a estalviar patiment si a l'inici d'una relació es percep, ja, una incompatibilitat de l'estil emocional, perquè serà predictiu del tipus de vinculació afectiva que es pugui arribar a construir.