ATENDRE LES NOSTRES EMOCIONS

"Les emocions contenen una saviesa que cal escoltar, moment a moment" Pedro Moreno, Dr. en Psicologia. Efectivament, les emocions són indicadores del nostre estat personal actual i del grau de satisfacció i benestar (tant del nostre propi com respecte a les relacions i situacions que experimentem); però, curiosament, encara que sentim amor, por, enveja o tristesa, molt sovint no en som conscients i aquestes emocions queden ignorades.

Perquè és bo (necessari) deixar-se sentir?

  • Perquè actuarem més en conseqüència amb les sensacions i emocions que tinguem i, per tant, la nostra vida serà més coherent. Coneixent-les, les tindrem en compte a l'hora d'actuar, de decidir... i, en conseqüència, segurament ho farem diferent.

  • Perquè si en som conscients podem expressar els nostres sentiments, desitjos i necessitats als altres, i així els donem la possibilitat que les respectin.

  • Perquè ens ajudarà a relacionar-nos i vincular-nos millor amb les persones del nostre entorn.

  • Perquè permet tenir-nos en més consideració i, juntament amb el pensament racional, poder decidir millor el que volem o ens convé.

  • Les emocions són el motor de la vida i si sabem atendre-les mantindrem la nostra energia i un equilibri major.

Perquè tenim tendència a obviar, a negar o evitar sentir?

  • Per l'estil de vida tendim a estar més pendents del què passa al nostre voltant, del què li passa a l'altre, del què passa a les xarxes...

  • Per la cultura social, dominada per la raó, on l'important és l'activitat, el "fer" o el "fer i produir", més que no pas el "ser". Tendim a estar massa ocupats, acompanyats, automatitzats i encadenant activitats i pantalles.

  • Per l'estil afectiu de la família, en el qual vam entendre que el que passava a dins nostre no era massa important, o vam aprendre a evitar sentir les emocions per a no patir.

  • O perquè cuidem d'altres, del seu benestar i evolució, ja que és més fàcil que fer-ho de nosaltres mateixos.

En tot cas, tenir interès a explorar el "com estem" és quelcom poc practicat per costum i perquè fer-ho implica afrontar el que trobem: algun malestar o inquietud que demanarà ser resolt, o, per contra, sensacions agradables que també poden suggerir moure's de la zona de confort. .

Què passa si no ho fem?

Si no ens adonem del què ens passa , tard o d'hora ho sabrem d'una altra manera. Per exemple, si no ens trobem gaire bé en un grup potser seguirem en ell, "aguantant", fins que un dia, sobtadament mostrarem el nostre disgust i llavors potser serà una demostració extrema, a través d'un enfrontament o baralla, o bevent o fumant més del compte, o menjant en excés. El mateix passa si ens mantenim en una relació sentimental que no desitgem o en una feina en la qual ens sentim maltractats: potser comencem a sentir mal de panxa, erupcions a la pell, insomni, a estar més irritables, desanimats, desmotivats, amoïnats...i aquestes reaccions afectaran a totes les nostres relacions i al nostre benestar personal.

Què pot ajudar a escoltar-nos i saber com estem?

Tenir interès a saber com estem, el què ens passa, observar-nos i donar valor, importància, al què trobem, amb una actitud acceptadora, comprensiva cap a nosaltres mateixos, sense jutjar. Començar a deixar-se sentir a poc a poc, amb petites estones de desconnexió, de solitud, de pausa....Per fer-ho ens podem servir de l'escriptura o el dibuix, la pintura, el fang.... en una pràctica freqüent que cada cop ens serà més fàcil.

Un procés de psicoteràpia és un acompanyament professional que ho facilita, que ajuda a afrontar i a valorar què es vol fer. Tenir-se més present, més en compte, suposa un canvi personal fascinant!