LA IMPORTÀNCIA DE L’AFECTE DELS CUIDADORS

Aquest període de confinament, més llarg de l'esperat, està essent molt complicat per a la conciliació familiar i laboral, però alhora pot estar aportant l'ocasió de consolidar vincles afectius familiars.

La manera en què són estimats els fills i les filles pels seus pares i cuidadors és cabdal en la construcció del seu psiquisme i la seva manera de ser. Quan el menor sent una acceptació plena, percep la valoració i el compromís incondicional dels seus referents cap ell/ella i el seu procés, és quan es genera el sentiment de confiança, que, si es manté al llarg del temps, li aportarà la seguretat suficient en si mateix o en si mateixa per anar a explorar món i aprendre.

Una vinculació afectiva, bona i estable, d'un menor amb els seus cuidadors principals és una base emocional segura, sobre la qual s'assentarà la seva maduració psíquica i emocional.

L'estil de relació que els cuidadors mantenen amb els fills i filles vindrà marcat per les condicions psicoemocionals en què viuen, però també - i molt - per l'experiència de la mateixa criança dels pares, que tendirà a reproduir-se. Si una mare /pare va ser estimat de manera estable, reproduirà una forma fluida d'afecte cap al seu fill, de reconeixement i compromís. Sí, per diferents raons, no va ser criat en aquestes condicions òptimes, té més difícil sentir l'amor i tenir la disponibilitat afectiva necessària per a comprometre's amb el seu fill. Només si aconsegueix una clara consciència de la seva dimensió afectiva i exerceix un fi control sobre ella, tindrà capacitat de millorar la seva qualitat.

La naturalesa que prengui el vincle afectiu, juntament amb el mateix temperament del menor, definirà el patró emocional del fill, així com la capacitat d'interacció social, la disposició a l'aprenentatge i altres. Els progenitors en etapa de criança han de ser conscients d'aquesta incidència i serà bo que tractin de trobar la forma més sana i afectiva de relacionar-se amb els fills, en benefici de la maduració de l'infant o jove.

Pautes que ajuden:

  • Tractar de mantenir una relació positiva. L'escolta i respecte mutu (especialment quan hi ha discrepància).

  • Expressar els sentiments d'afecte i la disposició a acompanyar-li. Explicitar que l'afecte i el compromís es mantenen malgrat que es desaprovi alguna conducta.

  • Crear un clima de cooperació, amb regles senzilles i clares

  • Estimular i educar en els sentiments (a través d'històries, per ex. de contes i pel·lícules)

Rebre obertament afecte i una atenció positiva per part dels progenitors o cuidadors és bàsic per a infants i adolescents.