LA TERÀPIA EN LÍNEA

La teràpia en línia (o en línia) és el nom que pren l'atenció psicològica realitzada a través de les tecnologies de la informació i la comunicació, de l'ordinador, o la tauleta o el mateix mòbil i des d'unes plataformes que permeten la vídeo connexió, amb l’accés a internet. El principal avantatge és que possibilita l'accés i la continuïtat de l'atenció terapèutica i malgrat algun desavantatge, s'ha pogut constatar que manté una eficàcia similar al servei presencial.

El principal avantatge -per a professionals i clients/pacients- de possibilitar l'exercici de l'activitat en circumstàncies de restriccions del desplaçament (cas de pandèmia o altres), de superació de la barrera geogràfica en casos de desplaçaments temporals o amplia l'exercici a l'àmbit internacional.

També resulta una alternativa per a persones amb mobilitat reduïda. Procura, en tot cas, la comoditat de ser atès sense desplaçar-se. Com a desavantatge li manca la calidesa del contacte personal i limita la consideració del llenguatge no verbal corporal. És per això que es recomana combinar-ho, a ser possible, amb alguna sessió presencial. Tanmateix, aquest canal d'atenció, permet un major aprofitament de la disponibilitat horària, tant del participant com del professional.

Breument els beneficis són:

  • Accés al servei en circumstàncies de restriccions en el desplaçament o quan hi ha barrera geogràfica, i és una alternativa a les persones de mobilitat reduïda.

  • Comoditat, mínim esforç.

  • Augmenta la disponibilitat horària.

  • Eficàcia similar.

Molts psicoterapeutes, i inclòs el mateix Col·legi de Psicologia Professional de Catalunya i de l'estat espanyol, confien en la garantia de qualitat i seguretat d'aquests mitjans pels clients/pacients, però és cert que les aplicacions tecnològiques i vies de comunicació tecnològiques encara tenen algun repte pel que fa a la privacitat, la confidencialitat i la qualitat tècnica. L'ús de la tele-psicologia té un marc ètic i normatiu a complir pels professionals, en el qual destaca que:

  • El psicòleg té l'obligació de conèixer els mecanismes d'emergència, sanitària i social, de l'entorn del client i de disposar d'un telèfon de contacte d'una persona del seu entorn.

  • Acordar un servei requerirà avaluar, prèviament, les condicions de privacitat o seguretat de la comunicació a través dels mitjans tecnològics disponibles. L'avaluació de l'entorn pot incloure un diàleg amb el client/pacient en referència a la situació que viu a la llar o a l'espai des d'on es vulgui connectar (com ara el risc de distraccions, interferències, violació de la intimitat o qualsevol altre impediment) que pugui impactar en una prestació efectiva del servei. Caldrà tractar la garantia que les sessions no siguin interrompudes i que l'entorn sigui còmode i tranquil.

  • També hi ha d'haver una valoració sobre l'adequació del format d'atenció a les condicions psíquiques del client /pacient, per la qual cosa serà convenient, almenys, una trobada presencial prèvia.

Les Consultes en línia són sempre una alternativa vàlida per accedir a un servei d'atenció psicològica i psicoteràpia.