CONFINAMENT ACTIU

El «deixar-se anar» i fer les coses de manera espontània, pot estar bé un cap de setmana, però fer-ho al llarg de dies i dies, en un període de confinament portarà – irremeiablement - al deteriorament personal. Quedar-se tot el dia en el pijama, que tant agrada, o connectar-se a qualsevol hora a les xarxes, ho afavoreix. Aquesta manera d'estar, passiva i mandrosa, a la llarga fa baixar l'ànim i llavors també baixa la concentració per estudiar, l'eficàcia del que fem i per tant el nostre el rendiment en general.

Acostumats al fet que siguin els professors i professores, monitors i monitores o els caps que liderin el nostre dia a dia, i que estirin nosaltres des de ben petits, deixant-vos portar sense més qüestionament, ara sobtadament, hem de prendre les regnes de la nostra vida, hem de responsabilitzar-nos del nostre estudi, de la nostra feina. No és gens fàcil!

Però la bona notícia és que dins de cadascú de nosaltres hi ha també un o una líder, que en moments com aquests hem de saber trobar i activar. Dins nostre trobarem la motivació, el motor de la nostra activitat. Recordar i tenir ben present els nostres propòsits, les nostres fites, els plans que desitgem a la vida, allò que volem aconseguir, farà que ens activem per tal d'assolir-ho; si cal, serà bo repensar-ho, definir-ho de nou, o afegir-hi coses noves, que il·lusionin!


Tips per un Confinament Actiu

  • Fer la higiene i vestir-se cada matí, alimentar-se suficientment i sana (a ser possible) i d'organitzar-se en les tasques domèstiques amb familiars o companyes.

  • Posar-se uns horaris d'estudi o de feina, amb descansos breus però freqüents (cada una o dues hores) procurant-se un espai tranquil i endreçat.

  • Seguir les classes o tutories, o reunions que proposin les tutores o companyes, per a conèixer i revisar la tasca a fer.

  • Complementar l'horari amb l'entreteniment (sentir música, jocs, pel·lícules, lectures, jugar amb animals, cuidar plantes, etc.).

  • Expressar-se artísticament, tocant un instrument, editant fotografies, dibuixant, pintant, escrivint, etc.

  • Mantenir contactes socials, a poder ser veient-se la cara (videotrucades o videoconferències).

  • Fer rutines d'exercici físic, estiraments, ioga, qi gon o tai-txi, etc.

  • Estones de meditació o mindfulness (contribuirà a trobar el centrament en nosaltres).

­

Renovar-se durant el confinament

Potser aquests dies t'adones que no t'interessa o estimula gaire el que estàs fent, per a la teva vida i el teu futur; pensaràs llavors a actualitzar, canviar el teu projecte d'estudi o de feina. Per fer-ho caldrà que t'aturis a detallar el nou objectiu i a pensar les passes que has de fer per arribar a fer-ho realitat.

El centrament en tu mateix t'ajudarà a saber ben bé el que t'agrada, el que t'interessa, el que tens traça, per saber que vols, i després enfocar la teva energia als objectius que t'hagis marcat. Una forma de fer-ho és donar-te estones per reflexionar o pensar-hi una mica, sense distraccions.

Una altra forma, o complementària, és fer un procés d'orientació professional amb un especialista perquè t'ajudi i acompanyi en aquesta exploració dels camps laborals i les seves possibles aplicacions. Jo mateixa ofereixo la possibilitat de fer-ho via online.

Es tracta que el que facis t'estimuli i doni sentit al teu esforç i la teva activitat. Això facilitarà que facis un confinament actiu. I aconseguir-ho potser passa per renovar-se, aprofitant l'oportunitat que dóna l’aturada.