AFRONTAR LA CRISI DE LA PANDÈMIA

Fa uns dies vaig participar en el programa QUEDA'T A CASA, ESCOLTA LA RÀDIO!, de Ràdio Vilablareix, a Girona, on em van demanar algunes recomanacions en l'àmbit psicològic i emocional en temps de confinament i de desescalada.

Vaig començar considerant el gran esforç de contenció i adaptació que ha realitzat la població durant el confinament de tres llargs mesos i que el moment actual torna a demanar un esforç d'adaptació per a fer una tornada progressiva a la normalitat, perquè ha de ser una normalitat diferent, plena de limitacions i condicions als nostres moviments.

Ens caldrà afrontar els canvis que comporta aquesta pandèmia a la nostra vida, sobretot les dificultats en mantenir la nostra rutina acadèmica, laboral o social, derivats de la crisi. I molt especialment ens caldrà assumir les pèrdues de familiars o amics que hàgim tingut, i elaborar emocionalment el patiment que ens generi.

En sortir del confinament no podem perdre de vista el risc de contagi que encara perdura. Aquests dies en què podem anar normalitzant la nostra vida, activar-nos socialment i laboral, cal mantenir les necessàries mesures de protecció.

Crisi personal

A algunes persones els pot impressionar sortir de casa, ja sigui per la por al virus, pel costum o pels hàbits que ja hem transformat. Hem fet un gran esforç de conscienciació perquè hem constatat la nostra vulnerabilitat i ara no estem tranquils. És lògic! Pot ser difícil recuperar la confiança que teníem, especialment en el cas dels menors i de les persones més grans.

Tanmateix la irritabilitat i les alteracions en l'estat d'ànim que percebem probablement, en nosaltres mateixos i en altres afectaran el nostre benestar i les relacions personals. Sentir preocupació, ansietat o enuig davant el trasbals acadèmic, laboral i econòmic és perfectament natural i esperable. L'alteració que està suposant a la nostra vida, a la nostra activitat, pot ser viscuda com una amenaça o un perill difícil d'entomar.

Pautes per afrontar-ho

Per poder fer-hi front serà necessari un procés d'acceptació de la nova situació i d'assumir les emocions que ens provoca, per a posteriorment prendre forces, buscar sistemes d'augmentar la nostra energia i posar en marxa els nostres recursos i capacitats, com de ben segur algunes persones els haurà tocat fer en altres ocasions.

Si el patiment o malestar psicològic (en forma d'ansietat, ànim depressiu o addiccions) ens ho impedeix i s'instal·la en nosaltres, serà bo ​sol·licitar ajuda professional ​que ens procuri suport i acompanyament per​ retrobar el nostre equilibri, serenitat i motivació​.

Reconduir i transformar les nostres condicions psíquiques per tolerar la crisi, és el repte que tenim d'ara endavant. Ajudarà a la recuperació social que puguem mantenir una actitud positiva, constructiva, inclús creativa, que de ben segur repercutirà en benefici de tothom, i encara més si és col·laborativa com tants sectors de la societat han mostrat aquests dies.

Ens servirà ​tenir l'esperança que ens podem refer!